menu

Programz - A programajánló magazin

Egyéb kategória

8 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál az Indul a bakterházról

András Malinovkszi | november 20, 2021

[sz]Forrás: Tó-retró blog[sz]

A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján… Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Az Indul a bakterház című 1980-as tv-s produkció igazi kultuszfilmmé nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben, szinte nincs olyan magyar, aki ne ismerné Bendegúz figuráját, vagy ne tudná idézni Koltai Róbert (bakter) egy-egy mondatát. Mi is összeszedtünk néhány érdekességet a filmmel kapcsolatban, amelyekről talán még kevesebben hallottak.

1.

Bár az Indul a bakterház történetét a legtöbben az 1980-ban debütált tv-filmből ismerik, az alapot adó regény jóval korábban született. Rideg Sándor írása 1943-ban látta meg a napvilágot, 10,50 pengő áron.

2.

Nemcsak a film, hanem maga a regény is óriási siker volt, olyannyira, hogy az 1950-es években a Népszava folytatásban is közölte. Az óriási érdeklődést kihasználva 1958-ban még egy revüműsort is színpadra vittek ezen a címen, de ezt a regényszerző igencsak nehezményezte, mivel a sztorinak nem sok köze volt az eredeti könyvhöz. Később a revüműsor címét meg is kellett változtatni az azt kiagyalóknak.

3.

Jóval nagyobb szöveghűséggel követte Schwajda György tv-film forgatókönyve az eredeti regényt, így az abból 1980-ban elkészülő azonos című tv-játék hangulatában és humorát tekintve nagyon is hasonlított az eredeti Rideg Sándor szövegre.

4.

A tv-játékot az ócsai falumúzeumban, illetve a Kunszentmiklós-Tass-Dunapataj vasútvonal egykori Csabony megállóhelyén vették fel, ott állt ugyanis a bakterház Szalkszentmárton és Dunavecse között.

5.

A film nemcsak a nézők, de a kritikusok tetszését is elnyerte, így például több filmfesztiválon is díjazták, valamint a rendező, Mihályfi Sándor megkapta a MUOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) kulturális szakosztályának tv-kritikusok díját is.

6.

A főszereplő kisfiút, Bendegúzt a 13 éves Olvasztó Imre alakította, aki az országos ismertség ellenére felnőttként később nem a színész, hanem reklámgrafikus lett. Állítólag a rendező úgy választotta ki őt a szerepre, hogy a meghallgatott nebulók közül ő volt az egyetlen, aki fenékbe merte rúgni Mihályfit, amikor az arra kérte őt.

7.

Olvasztó Imre később, 47 évesen, 2013-ban öngyilkos lett, miután megtudta, hogy a felesége válni akar. Négy gyermeket hagyott hátra, köztük az akkor egy éves Bendegúzt, aki nevét a film tiszteletére kapta.

8.

Az Indul a bakterház regény történetét a Gyorsul a bakterház című könyvvel folytatták, amely 2001-ben jelent meg Zádori Bence szerzői álnév alatt. A film folytatását is tervezték, de ebből később nem lett semmi.

Ha a múlt században imádtál a Balatonnál nyaralni vagy szeretnéd tudni, hogyan nyaraltak a szüleid, neked írták a Tó-retró blogot. Ha pedig szeretnél visszaemlékezni a 70-es és 80-as évekre és vannak fotóid, amiket szívesen megosztanál, csatlakozz a Retró Insta csoporthoz!

Written by András Malinovkszi