menu

Programz - A programajánló magazin

Egyéb kategória

91 éves korában meghalt Stephen Sondheim, az amerikai musical nagymestere

András Malinovkszi | november 27, 2021

91 éves korában elhunyt Stephen Sondheim, az amerikai musical mesterművese. A connecticuti Roxburyben lévő otthonában érte a halál pénteken. Andrew Lloyd Webber „korunk zenei színházi óriásának” nevezte, amely nemcsak két, hanem három generáció számára is inspirációt jelent. Cameron Mackintosh színházi producer azt mondta róla: „A színház elvesztette egyik legnagyobb zsenijét, és a világ elvesztette az egyik legnagyobb és legeredetibb íróját. De Stephen Sondheim ragyogása még mindig itt lesz, mivel legendás dalai és műsorai velünk maradnak.”

Több mint 60 éves pályafutása során Sondheim olyan Broadway színházi klasszikusokat készített, mint a West Side Story, a Gypsy, a Sweeney Todd és az Into the Woods, amelyek mindegyike szintén sikeres filmekké vált. Bonyolult és káprázatosan okos dalai kitolták a művészeti forma határait, és mozgó és vicces remekműveket készített valószínűtlen témákból, köztük egy gyilkos borbélyból (Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya), Plautus római komédiákból (Mi történt a Fórumon?) és Georges Seurat pointillista festményéből (Vasárnap a parkban George-dzsal).

A zeneszerző és dalszövegíró 1930. március 22-én született New York Upper East Side nevű városrészében, felső középosztálybeli családban. Sondheim gyerekkorában hallás után, utána az iskola előkészítőben azután 14-16 évesen tanult zongorázni. Szülei válását követően, tízévesen egy katonai iskolába került, ahol egy rövid ideig orgonán is játszott (méghozzá New York állam második legnagyobb orgonáján, ami lenyűgözte a fiatal fiút). Itt, Milton Babbitt figyelt fel rá, az ő hatására kezdett el komolyabban a zenével foglalkozni. Ekkortájt ismerkedett meg a korszak kiemelkedő jelentőségű dalszövegírójával és producerével, Oscar Hammersteinnel is, aki mentora lett.

27 éves volt, amikor első nagy sikere volt a West Side Story-val (zene: Leonard Bernstein), amely a Rómeót és Júlia történetét a New York-i Upper West Side veszélyes utcáiba helyezte át. A Tonight, az America és a Somewhere dalszövegeit színházlátogatók generációi éneklik mind a mai napig.

Halálhírére Cameron Mackintosh producer közleményt adott ki:

„A színház elvesztette egyik legnagyobb zsenijét, a világ pedig az egyik legnagyobb és legeredetibb íróját. Sajnos most egy óriás van az égen. Stephen Sondheim ragyogása azonban továbbra is itt marad, hiszen legendás dalait és műsorait örökké előadják. Viszlát régi barátom, és köszönjük mindannyiunk részéről.”

Written by András Malinovkszi