menu

Programz - A programajánló magazin

Egyéb kategória

A 100 szóban Budapest köztéri kiállítással és új POKET zsebkönyvvel zárja az évet

András Malinovkszi | november 17, 2020

Hetedik éve gyűjt össze személyes, mégis hétköznapi sztorikat a 100 szóban Budapest történetíró pályázata. A felhívásra idén is bárki beküldhette a saját, legfeljebb 100 szóból álló elbeszélését, amelynek az egyetlen megkötés szerint valamilyen módon Budapesthez kell kapcsolódnia.

Idén rekordmennyiségű, 2500 pályamű közül kellett kiválasztania a legjobbat a háromtagú zsűrinek, Boncsér Sára színésznőnek, Szabó Benedek zenésznek és Závada Péter költőnek. A projekt online eredményhirdetését november 17-én reggel tartották.

Az első helyezést Janecskó Katalin, A Fekete opálüveg című története kapta. A fekete humortól sem mentes sztoriban az eltűnő cégtáblák és fali csempék okoznak komoly bonyodalmat. A második helyezett Hétköznapi történetben egy vámpír és egy zombi esik egymásnak a Krisztina körúton, amelyet Geréb János tolmácsol száznál is kevesebb szóban, a bronzérmes Dizseri Barnabás A Jánosban című műve pedig egy kórházi szerelési munkáról mesél.

[kapcsolodo]az-elhagyott-kelenfoldi-eromu-art-deco-stilusu-iranyitoterme-mar-sok-filmest-csalt-a-regi-ipari-muemlekbe/[kapcsolodo]

Különleges újdonságként idén óriásplakátokon lehet elolvasni a legjobbakat a Városháza Parkban.
A legérdekesebb 12 novellához már sokadik éve készítenek magyar grafikusok egyedi illusztrációkat, ezek most a 18 év alattiak legjobbjával kiegészülve hirdetőtáblákon, köztéri installációként kerültek igazi urbánus környezetbe.

Az óriásplakátok mellé pár hétre egy POKET automatát is állítottak: hiszen az idei legjobb 100 történet újra megjelenik egy POKET zsebkönyv formájában, amelynek nagykövete idén a zsűritag Szabó Benedek lett.

[next]

Mindemellett a szervezők
egy másik kiállítást is létrehoztak a parkot a Városháza udvarától elválasztó palánksoron. A köztéri paravánra felkerült az eddigi hét év három-három legjobb története.

November 18-án, szerdán délután élő közvetítésben is végigjárhatják a köztéri installációkat az érdeklődők.

Nyáry Krisztián író Faix Csabával az oldalán mutatja be mind az óriásplakátokat, mind az antologikus palánksort, de még egy POKET zsebkönyv is megfordul a kezükben. Akik személyesen nem tudnak ellátogatni a következő hetekben a Városháza Parkba, azok később bármikor visszanézhetik az adást az Énbudapestem Facebook oldalon, ahol egy podcast beszélgetést is találhatnak Nyáry Krisztiánnal és Závada Péterrel.

[kapcsolodo]/csutortokon-indul-a-magyar-netflix/[kapcsolodo]

Written by András Malinovkszi