menu

Programz - A programajánló magazin

Egyéb kategória

Csavard fel a szörnyeket! – Megnéztük a Venom 2. – Vérontót

András Malinovkszi | október 11, 2021


[sz]Szőllőskei Gábor[sz]
2018-ban a Sony stúdió a Venommal elindította a saját pókemberes/marveles univerzumát, amely független a Disney/Marvel-féle Marvel Cinematic Universe-től (MCU). Ezt pedig azért tehették meg, mivel a Pókember-franchise jogai továbbra is a Sonynál vannak (ők készítették a Tobey Maguire és az Andrew Garfield neveivel fémjelzett öt Pókember-filmet is).

A hálóvető karakterét csak hosszas tárgyalások és egy nyögvenyelősen létrejött megállapodás után sikerült beemelni a Bosszúállók közé, és ott is tartani a mai napig. Ám mivel Peter Parkerrel és az őt körülvevő karakterekkel még mindig Sonyék rendelkeznek, ezért három éve elindították saját filmes univerzumukat, amit nemrég elneveztek Sony’s Spider-Man Universe-re (röviden SSU). Ebben pedig

a Pókember-képregényekben feltűnő karakterek kerülnek a sztorik középpontjába, elsőként hősünk egyik ismert ellenlábasa, a földönkívüli szimbióta, Venom, valamint gazdateste, az újságíró Eddie Brock.

A Venom első része pedig jött, nézték és győzött: több mint 800 millió dollárt kasszírozott világszerte, vagyis a Sonynál megnyugodhattak: van kereslet a Bosszúállókon túl is szuper- és/vagy antihősökre. Azóta egyébként elkészült már a Covid-járvány miatt sokat tologatott Morbius is Jared Leto főszereplésével és Daniel Espinosa (Instant dohány, Védhetetlen, A 44. gyermek, Élet) rendezésében (jelenleg 2022 januárjára van betárazva), valamint előkészítési fázisban van J.C. Chandortól (Krízispont, Minden odavan, Egy durva év) a Kraven, a vadász, amelyben Aaron Taylor-Johnson alakítja majd az ismert Pókember-nemezist. A közös pont, hogy mindannyian antihősök, úgy tűnik, egyelőre ez a kijelölt út az SSU számára.

Mindkettőt megelőzte azonban az univerzum következő állomása, vagyis a Venom 2. – Vérontó,

amelyben visszatér kedvenc fejharapdáló szimbiótánk, aki továbbra is Eddie Brock (Tom Hardy) testében rejtőzik, bár kissé hátráltatva érzi magát sok tekintetben: például nem engedik embert ölni/enni,

nem törhet ki, amikor csak akar, nem teljesedhet ki, nem vállalhatja fel önmagát. Bizony, az egyébként nem túl acélos forgatókönyvbe bekerült egy ilyen, amúgy ügyesebb mozzanat is: Venom az egyik jelenetben leszakadva Eddie-ről egy beöltözős buliba vetődik, ahol bátran kiállhat az őt éltető közönség elé, és lenyomhat egy monológot önmagunk elfogadásáról. Kár, hogy a játékidő többi részében szinte csak és kizárólag B-filmes megoldásokra futotta.

VIDEÓ: A Venom 2. – Vérontó 1. előzetese

Kelly Marcel forgatókönyvíró (Banks úr megmentése, A szürke ötven árnyalata, Szörnyella) és az új rendező, a filmes motion capture-figurák (pl. Gollam, King Kong, Caesar A majmok bolygója-filmekből stb.) császára, Andy Serkis ugyanis egy manapság felettébb elavult stílusban álmodták vászonra Venom új ámokfutását. Az X-Men-filmek és a 2008-as Vasember, tehát az MCU elindulása óta megszokhattuk, hogy a képregényfilmek alkotói már odafigyelnek a karakterépítésre, a drámára, a színvonalas humorra, s így elérték, hogy a széles vásznas szuperhősök többé ne egy lenézett zsánerben teljesedhessenek ki.

A Venom azonban valamiért nem ezen az úton akar haladni, legalábbis az eddigi két film alapján. Itt továbbra is csupán a grandiózus látványon, a pörgős akciókon és a folyamatos (és kissé erőltetett) poénkodáson van a hangsúly. Így viszont mindenképpen visszalépésnek tekinthetőek ezek a projektek.

Az mindenesetre kétségtelen, hogy unalomról szó sincs, Andy Serkis rendkívül feszes tempót diktált a teljes hossz alatt, egyik sebesen száguldó jelenetből pattanunk át a másikba, mindehhez pedig kapunk egy rajzfilmes erőszakorgiát, amiből tényleg csak a vér hiányzik, nehogy kiessenek a pixisből az ifjabb rajongók. Bizony, B-film ez a javából, ami az alantasabb ösztöneinkre vadászik, és ebben bizonyos részeknél sikerrel is jár. Átszáguld rajtunk, nézőkön ez a film, és csak egy hajszál választja el attól, hogy megfeküdje a gyomrunkat.

Az eddigi amerikai bevételek azt igazolják, hogy továbbra is van erre igény, bár a siker minden bizonnyal inkább Venom népszerű és kultikus karakterének szól. Illetve

van még egy ütőkártyája a franchise-nak: maga Tom Hardy, aki nem veszi félvállról a szerződését, és láthatóan élvezettel lubickol az önmagával folyton viaskodó, mindenféle szélsőségeket (szörny és ember egy testben) bemutató szerepben.

Tom Hardyt pedig mindig jó nézni, főként, ha csúcssebességre kapcsol. Ezt azonban nem mondhatjuk el a többi színészről, Woody Harrelson vérszegény Vérontója (illetve Cletus Kasadyje) például rutingonoszkodás, de a négyszeres Oscar-jelölt Michelle Williams sem jár jobban az aggódó tekintetű Anne-ként, aki idővel egy szimpla, megmentésre szoruló hölgyikévé degradálódik.

Eddie Brock és Venom kettősében azonban továbbra is ott van a potenciál, épp ezért nagy kár, hogy másodjára is egy ilyen rajtunk szélsebesen átszáguldó, és nem sok nyomot hagyó semmiség a jussunk, aminél azért jóval többet érdemelnének a rajongók. Reméljük, a következő etapra (mert biztosan lesz), összekapják magukat az alkotók, és nem csupán a szemeinket, hanem az agyunkat is megpróbálják kellőképp stimulálni.

VIDEÓ: A Venom 2. – Vérontó 2. előzetese

[kapcsolodo]mise-ejfelkor-egy-kegyetlen-gyomros-a-klasszikus-horror-zsanernek[kapcsolodo]

Written by András Malinovkszi