menu

Programz - A programajánló magazin

Egyéb kategória

Csütörtökön indul a ‘magyar Netflix’

András Malinovkszi | november 16, 2020


[sz]Fotó: Filmio / Facebook[sz]

Még 3-at kell aludni, hogy elinduljon az ország első, csak magyar filmeket tartalmazó online filmtára. A FILMIO-n elérhetőek lesznek a régmúlt nagy kedvencei – írja a szolgáltatás Facebook-oldala. A filmeket a digitális felújításnak és restaurálásnak köszönhetően tökéletes kép- és hangminőséggel élvezhetjük.

A magyarországi streamingszolgáltatóknál elérhető magyar filmek sikerére alapozva indítja útjára az NFI a Filmio nevű online videotár-szolgáltatását

– közölte az NFI hétfőn az MTI-vel. Mint írják, az NFI által megrendelt reprezentatív kutatásból az derült ki, hogy egyre nagyobb szerep jut a magyarországi streamingszolgáltatóknál a magyar tartalmaknak.

A Netflixnél és az HBO GO-nál jelenleg 50-50, a Cinegónál 28 magyar produkció közül válogathatnak az előfizetők. A filmek népszerűségét igazolja, hogy ezeken a platformokon számos magyar film bekerült a legnézettebb alkotások aktuális listájára.

Az NFI közlése szerint a nemzetközi statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a járványhelyzet hatására jelentősen megnőtt a streaming-előfizetők száma. Az Ipsos ez év áprilisában publikált felméréséből az szűrhető le, hogy ez a trend idehaza is hasonlóan alakult: a válaszadók 47 százaléka mondta azt, hogy a járványhelyzet előtti időszakhoz képest gyakrabban néz streamingcsatornán keresztül elérhető tartalmat – olvasható a közleményben.

A Netflix a világ vezető internetes szórakoztató szolgáltatásaként egy éve indította el lokalizált verzióját Magyarországon. Az első év végéig 50 népszerű magyar filmet tettek hozzáférhetővé az előfizetőknek. Ezen belül 2019-ben és 2020-ban összesen 37 mozifilmet vásároltak meg a Nemzeti Filmintézettől. Köztük nemzetközi ismertségig jutó alkotásokat, például az Oscar-díjas Saul fiát, a Napszállta és az Oscar-jelölt Akik maradtak című filmeket, az elmúlt években készült, sokszínű műfajú magyar filmeket (Nyitva, Curtiz) és korábbi hazai filmsikereket, például a Valami Amerikát, a Kaméleont vagy a Csak szex és más semmit. A magyar filmek többször szerepeltek már a szolgáltató magyarországi Top 10-es listán, legutóbb az Akik maradtak került a legnépszerűbbek közé.

A Nemzeti Filmintézet által indított online videótár folyamatosan bővülő kínálatában az elmúlt 120 év magyar filmalkotásainak jelentős része megtalálható lesz.

[kapcsolodo]/diana-hercegnotol-a-paranormalis-esetekig-novemberi-streaming-ajanlo/[kapcsolodo]

Written by András Malinovkszi