menu

Programz - A programajánló magazin

Egyéb kategória

Gyilkosság forgatja fel Nicole Kidman és Hugh Grant életét – ütősen indul a Tudhattad volna

András Malinovkszi | október 27, 2020

[sz]Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO [sz]

A Tudhattad volna című, október 26-án debütált HBO-sorozat eredeti címe The Undoing – az “undoing” angol szó jelentése kettős: egyszerre jelent romlást és egy rejtély kibontását, megfejtését, akárcsak ebben az esetben. Béna szóviccel élve: tudhattuk volna, hogy Nicole Kidman, Hugh Grant, David E. Kelley kreátor (Hatalmas kis hazugságok) és Susanne Bier rendező (Egy jobb világ, Madarak a dobozban) találkozásából valami egészen izgalmas születik, és tényleg.

A stíluson most is nyomot hagynak azok a titokzatos-költői vágások, melyek a Hatalmas kis hazugságok első évadát olyan különlegessé tették, ugyanakkor Bier kéznyoma ott a szérián letisztult világával, egyszerűbb elbeszélésmódjával. Persze mi szeretjük, ha összezavarnak minket nézőként, és ettől a váratlan fordulatokkal teli sorozattól ezt meg is kapjuk.

Mint ahogy megkapja a képébe a hősnő, Nicole Kidman is. Az eleje főcím is titokzatos: Sweet Dreams – a híres, kortalan slágert második hallásra lett világos, hogy maga Nicole Kidman énekli álmodozóan.

Mint ahogy a theme zenéje alatt karaktere gyermekkori énje szerepel: álomszerű képekben fut a természetben egy göndör, vörös hajú, szeplős kislány, aki szappanbuborékokat kerget. Így pukkan ki a buborék az első epizódban is a hősnő addig tökéletesnek látszó életében.

Grace Fraser pszichológus, jól menő praxissal, szerető férjjel, okos kisgyerekkel, igazi nagyvárosi életet élő elitnek számítanak: a férfi elismert onkológus, a gyerek elit iskolába jár. Az idill már-már tökéletes. Grant hozza azt, ami neki a legjobban áll: megnyerő, cinikusan humoros, introvertált figura. Aztán egy napon, egy jótékonysági árverés után súlyos tragédia történik, ami gyermekük iskolatársait és a szülőket is érinti, s ezen a napon tornádószerűen csap le a Fraser-családra a váratlan események sorozata.

[next]

Anélkül, hogy bármit is elspoilereznék a továbbiakból és elvenném a nézők kedvét a sorozattól, biztosíthatok mindenkit róla, aki szerette a Hatalmas kis hazugságokat, hogy most sem fognak csalódni. A Tudhattad volna szép lassan építkezik, komótos tempóban indul, de abban a pillanatban, amikor azt gondolhatnánk, leereszt, jókora oldalba rúgással érezteti, hogy muszáj rá odafigyelni.

A rejtély kibontása pedig ugyanannyira fontossá válik a nézőnek is, mint a hősnőnek. Kidman a tőle megszokott csodás, érzékeny alakítást nyújtja, már csak miatta is elbűvölhet a széria. Meg az elbeszélés trükkjei miatt, ugyanis nem mindig tudni, mikor, melyik szemszögből ki mond igazat, és hogy egyáltalán – az elbeszélő miért akkor és úgy adagolja az információkat, ahogy. Mint egy igazi nyomozás során. Igazi őszi, borzongva bekuckózós sorozat, ami elgondolkodtat arról – újra és újra -, hogy mennyire nem számít, mit mutatsz kifelé, mert az sokkal súlyosabb, és azt csak te és a másik tudjátok, mi történik a négy fal között.

Written by András Malinovkszi