menu

Programz - A programajánló magazin

Egyéb kategória

Kádár Tamás a Szigetről: Azért kellett dolgoznunk, hogy legalább az orrunk kilógjon a vízből

András Malinovkszi | május 6, 2022

[sz]Láng Dávid[sz]

Már hivatalos: azután, hogy a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradt, idén augusztus 10-e és 15-e között újra megrendezik a Sziget Fesztivált.

A beharangozó sajtótájékoztatón arról beszélgettünk Kádár Tamás főszervezővel, hogyan tudták átvészelni az elmúlt két évet, és milyenek a kilátásaik most.

– Volt olyan forgatókönyv előttetek, hogy ha még sokáig elhúzódik a járvány, akár végleg megszűnhet a Sziget?

– Az a szerencsénk, hogy egy nagy nemzetközi cég hátterével dolgozhatunk, tehát az a szcenárió sosem merült fel, hogy nem lesz többé Sziget.

Hullámvölgyek viszont bőven voltak ebben az időszakban, elég csak azt megnézni, hogy feleannyian vagyunk most a stábban, mint 2019-ben voltunk. Ez teljesen átalakította a munkafolyamatokat is, rengeteg dolgot máshogy kell csinálnunk így, hogy ennyivel kevesebb a főállású dolgozó.

Azt is fontos elmondani, hogy több más európai országgal szemben nálunk a állam által nyújtott támogatás elhanyagolható volt. Ez bőven okozott nehéz pillanatokat számunkra, amit a nyilvános Facebook-posztjaimból is szépen vissza lehet követni. De hála Istennek ezen túlvagyunk, most már gyakorlatilag biztosra mondható, hogy újraindul a szezon, próbáljuk ebből mi is a lehető legtöbben kihozni.

[kapcsolodo]sziget-foszervezo-nem-a-virus-hanem-a-segitseg-hianya-miatt-mennek-tonkre-komplett-szektorok/[kapcsolodo]

– Hogyan lehetett dolgozni ilyen körülmények között? Mennyire néztek ki máshogy a munkanapjaitok, mint a járvány előtt?

– Morálisan ez borzasztó nehéz és megterhelő volt, hiszen nem valaminek az építésén, létrehozásán kellett dolgoznunk, hanem azért, hogy legalább az orrunk vagy az állunk kilógjon a vízből. Ez teljesen más hozzáállást igényelt, ami mindannyiunkat megviselt, hiszen arra vagyunk szocializálódva, hogy összehozzunk egy felejthetetlen hetet a látogatóinknak. Miután kétszer is meghiúsult, nagyon nehéz volt tartani a lelket a csapatban. Ez a feladat főleg rám hárult, mellette pedig a helyzet gazdasági menedzselése sem volt egyszerű, hitelt kellett felvennünk, és még hosszan sorolhatnám.

– Hogy néz ki az idei költségvetés, vissza kellett vágni a 2019-eshez képest?

– Nem úgy vágtunk vissza, hogy kevesebbet költünk erre vagy arra, inkább az jelent egy alacsonyabb költségszintet, hogy csak 7 helyett csak 6 nappal, vagyis arányosan kevesebb programmal készülünk.

Ez a 6 nap viszont semmivel nem alacsonyabb színvonalú, sőt inkább magasabb. A csökkentés nagy részét ráadásul elvitte az infláció, a forint gyengülése az euróval szemben, illetve a munkaerő drágulása. Tehát összességében sajnos nem kerül kevesebbe a Sziget, mind 2019-ben.

– Az idei program mekkora része teljesen új, és mekkora részét mentettétek át a két elmaradt évből?

– Teljesen új az egész, bár átfedések lehetnek a 2020-ra tervezett program és a mostani között, de azokkal is mindent újratárgyaltunk, akikkel előzőleg már leszerződtünk egyszer. Azokat a szerződéseket egyöntetűen felmondtuk, amikor kiderült, hogy nem tudjuk megtartani a fesztivált, és az idei év előtt újra leültünk mindenkivel.

– Mennyi külföldi látogatóra számítotok? A járvány előtti szint hozható lesz vajon idén?

– Az elővételes jegyeladásokból azt látjuk, hogy hozható lesz, sőt az sincs kizárva, hogy még nő is majd a külföldi bérletesek száma. Nekünk ugyebár ezek a vendégek a legértékesebbek, hiszen ők az egész hetet a városban töltik, és úgy tűnik, hogy azokra a piacokra, ahol korábban erősek voltunk, most is számíthatunk. Abban bízunk, hogy több mint 100 ezer külföldi fog csak a Sziget miatt Budapestre jönni.

– Nem lesz idén dedikált magyar színpad, a hazai fellépők súlya ezzel úgy tűnik, hogy tovább csökken a Szigeten. Mi áll ennek a hátterében?

– Nem csökkent a magyar fellépők súlya, inkább csak újragondoltuk a szerepüket.

Most az történik, hogy minden egyes helyszínünkön lesznek hazai nevek is a Nagyszínpadtól a legkisebb színpadokig, tehát fogalmazhatnék úgy, hogy felszámoljuk a korábban jellemző “gettósítást”.

Pont azzal szeretnénk nagyobb hangsúlyt adni a magyar zenének, hogy különleges, értékes és relatíve nagy számú produkciónak biztosítunk fellépési lehetőséget, keresztül-kasul a fesztiválon.

– A látogatók között milyen arányban számítotok magyarokra? A hetijegy már 120 ezer forintba kerül, nem lesz megfizethetetlen nekik?

– A magyarok eddig is inkább napijeggyel jöttek a fesztiválra, 2019-ben úgy néztek ki a belépések, hogy 100 ezer külföldi és 150 ezer magyar fordult meg a Szigeten. Tehát összességében másfélszer annyi volt a magyarok aránya, szeretnénk, ha ez idén is így maradna. Reméljük, hogy van akkora vonzereje a programunknak, ami be tud vonzani legalább ugyanennyi hazai látogatót.

– Idén is lesz Magic Mirror, nem tartotok attól, hogy a jelenlegi közhangulatban újabb támadások célkeresztjébe kerülhet miatta a fesztivál?

– A Magic Mirror már huszadik alkalommal lesz jelen a Szigeten, ami alatt a közhangulat volt ilyen is és olyan is.

Kaptunk hideget-meleget egyaránt, azt se tudnám megítélni, a mostani helyzet jobb-e vagy rosszabb, mint 20 évvel ezelőtt. Én csak azt tudom mondani, hogy bármi is van, mi konzekvensek vagyunk ebben a kérdésben: elítélünk mindenfajta kirekesztést és homofóbiát, kiállunk a számunkra fontos értékek mellett.

– Adott esetben akár nyílt konfrontációt is vállalnátok emiatt a magyar kormánnyal?

– Nem gondolom, hogy ezért bárkinek nyíltan konfrontálódnia kellene velünk. Ha adott egy helyszín, amit 20 éve mindenki szeret és elfogad, szerintem most sem kellene új lapot nyitni ezen a téren.

– A 6 napos struktúrát tartósra tervezitek, vagy előfordulhat, hogy ha anyagilag egyenesbe jöttök, visszatértek a 7 naposhoz?

Az idei év sok szempontból az újrakezdést jelenti, számos dologról most fogjuk megnézni, mennyire működik jól. Ez is az egyik a sorban, de úgy gondolom, hogy ha beválik, a jövőben is maradunk emellett. Ideális esetben sem csökkenteni, sem növelni nem szeretnénk a fesztivál hosszát.

[kapcsolodo]ket-ev-kihagyas-utan-visszater-a-sziget-rengeteg-ujdonsagot-jelentettek-be-a-szervezok/[kapcsolodo]

Written by András Malinovkszi