menu

Programz - A programajánló magazin

Egyéb kategória

Különleges irodalmi-gasztronómiai együttműködés: veszprémi slammerek verseit párosították borokkal

András Malinovkszi | május 7, 2022

Egy különleges irodalmi-gasztronómiai együttműködés alakult ki egy borász és négy költő által. A Mórocz Pincészet tulajdonosa, Mórocz Tamás ugyanis felkért négy Veszprémhez kötődő alkotót, hogy a boraihoz írjanak slammeket. Már mindegyik költemény megzenésítve is hallható.

„Ott vagyunk a bokrokban, a fákban, ott vagyunk egy szelet csokitortában, a szélcsendben, a szélben, az összes csupor mézben, lehetünk az áram, a melegség, a délibáb jelenség, biolumineszcencia repkedő szentjánosbogáron, vagy csillanó fény a félig telt borospoháron”

– írja versében Tóth Roland, akinek az alkotása az olaszrizlinghez kapcsolódik. Rajta kívül Dufek Zsófia, Éltető Erzsébet és Sarka Dominik írt egy-egy költeményt, ők mind az odaLÖKött KÖLtészet veszprémi slam poetry közösség tagjai.

“Tavaly már volt egy hasonló akciónk, amikor ismert zenészek kiadatlan dalait párosítottuk a boraimmal” – mondta Mórocz Tamás, a Mórocz Pincészet tulajdonosa. “Idén is szerettem volna egy alkotói kreatív kört felkérni. Amikor felkerültem Budapestre, a lakótársam ismertette és szerettette meg velem a slam poetry világot. Így aztán ezen a vonalon indultam el, s mivel Veszprém környéki vagyok, a városhoz köthető odaLÖKött KÖLtészet közösséget kerestem meg.

Tamás minden borából 1-1 kartont adott a társaságnak, és a borok kóstolása megihlette őket. Végül a versekből négyet választott ki. A négy bor mindegyik címkéjén 16-18 szavas részlet olvasható a versekből, illetve az alkotó neve és az alkotás címe.

A költeményekhez Jobbágy Bence, A Bence kalandjai frontembere aláfestő zenét írt, ezeket hallani lehet az összes digitális platformon. Július 16-án Pécselyen az odaLÖKött KÖLtészet és a borászat közös eseményt tart, ahol az összes slam elhangzik.

VIDEÓ: Sarka Dominik – Abrosz (Veny-igék)

Written by András Malinovkszi