menu

Programz - A programajánló magazin

Egyéb kategória

Szentendrén akciózik a Disney+ új sorozata, a Holdlovag

András Malinovkszi | május 6, 2022

[sz]B.M., képek forrása: YouTube[sz]

A Moon Knight egy nagyon szórakoztató puzzle, amit a néző az első pillanattól ki szeretne rakni. Kezdettől fogva rejtélyes és lebilincselő kaland Londontól Egyiptomig, úgy, hogy a legtöbb jelenetet Magyarországon forgatták. Viszontláthatjuk Szentendrét mint osztrák falut, vagy Budapestet mint Londont.

Magyar szemmel nézve nagyon vicces volt keresni kicsiny hazánk lokációit.

De ezen felül is tökéletes vasárnap délutáni sorozat a Disney+ legújabb üdvöskéje.

A történet szerint Steven Grant egy átlagos, londoni múzeumban dolgozó eladó, aki mégis belekeveredik olyan eseményekbe, amikre nincs ráhatása, és széthullik körülötte a világ és az elméje. Ennél jobban most nem szeretnék belemenni a spoilerekbe, de a Moon Knight utazás egy meghasonlott elméjű főhőssel, miközben körülötte egyszerre történnek horrorisztikus és vígjátékba illő események.

Van itt minden, mint a búcsúban: autósüldözés, szörnyek, zombik, kézitusák, lovasharcok, kaiju harc.

Az akció egyébként a Disney-féle sztenderdekhez mérten kifejezetten merész és véres, nem beszélve a horrorról. A Holdlovag története, a címével ellentétben inkább egy felnőtt sorozat.

Mivel meghasonlott főszereplőről van szó, a vágás és a kamerakezelés is igen kreatív, főleg a történet elején, amikor még csak egy oldalról látjuk a cselekményeket.

Nagyon ötletesen, költséghatékonyan, rejtélyesen és jól követhetően oldották meg a harcjeleneteket.

A színészek elsőrangúak, Oscar Isaac hibátlan minden szerepében, Ethan Hawke pedig elérte azt, hogy még akár igazat is adnék neki, mint világot leigázni akaró főgenya. Ritka az ilyen, általában a papírvékony főgonoszok csak dísznek vannak ezekben a típusú történetekben, de itt elgondolkodtatott, hogy vajon igaza van-e Hawke karakterének. Számomra a legnagyobb meglepetés a May Calamawy által megformált Layla El-Fouly.

Imádtam a karakterét és színésznőt is, igazi rajongója lettem a sorozat végére.

Egy talpraesett, okos, logikusan gondolkodó, erős női karaktert formáz meg, talán ő volt a sorozat legjobbja.

A készítők akartak egy menő sorozatot, szép és tehetséges emberekkel és össze is jött nekik. Viszont a történet túl kiszámítható lett,

inkább a karakterek miatt fogunk visszatérni a következő részhez, mintsem a tényleges fordulatok miatt.

Ugyan volt egy két meglepő „csavar” a sztoriban, de egyik sem fog meglepni egy olyan embert, aki látott már hasonlóan „észbontó” történeteket. Valójában a vizuális és technikai megvalósítás és a karakterdráma viszi előre az egészet.

Effektek terén érezhető, hogy sorozatról beszélünk. Ugyan nem kis költségvetéssel készült a Holdlovag, de azért nem mindegy, hogy a sok millió dollár 2 órára, vagy 6 órára oszlik el a képernyőn.

2022-ben elfogadható színvonalat hoznak a vizuális effektek.

A hangmérnöki rész is rendben van: a hangzás is jó, a zene is hangulatos – igazából nem ért váratlanul, de a Moon Knight egy jól sikerült sorozat lett. Hasonlóan leköti az ember figyelmét, mint a tavaly kijött Loki-sorozat.

Akik szeretik a rejtélyes, látványos akciósorozatokat egy csipetnyi drámával, remek karakterekkel, vagy csak rajonganak az egyiptomi mitológiáért, és nem zavarja őket a pontatlanság, vagy a néha követhetetlen struktúra, akkor tudom ajánlani a Holdlovagot.

Engem az első perctől az utolsóig lefoglalt, jó volt nézni Oscar Isaac és Ethan Hawke fordulatos csatáját.

Remélem elkészül majd a 2. évad, és visszatérhet Oscar Isaac Budapestre, hogy fővárosunk egy újabb várost formálhasson meg.

Written by András Malinovkszi