menu

Programz - A programajánló magazin

Egyéb kategória

Végre rájöttek a kazahok, hogy Borat a legjobb ingyenreklám az országuknak

András Malinovkszi | október 27, 2020

“Very nice!”, vagyis magyarul “Nagyon szép!” – ez lett Kazahsztán új szlogenje az országról készült turisztikai imázsfilmben, írja a The Guardian. A két szó 14 éve összeforrt a közép-ázsiai országgal, bár eleinte nem pont úgy, ahogy a kazahok szerették volna.

A rövid mondatot a 2006-ban bemutatott Borat című filmben hajtogatta szinte mindenre a szexista, rasszista, zsidó- és nőgyűlölő kitalált kazah riporter, Borat Sagdiyev. Kazahsztán éppen ezért eleinte amennyire csak lehetett, megpróbált elszakadni a népét leginkább bugris vidéki tahóknak beállító áldokumentumfilmtől és címszereplőjétől.

A turizmusért felelős hivatalnokok azonban idővel belátták, hogy akár előnyükre is fordíthatják a Sacha Baron Cohen által megformált bajszos karakter egyik mondatát. Meglátásaik szerint a “Very nice!” röviden és frappánsan összefoglalja, hogy milyen csodálatos is Kazasztán a valóságban, ennél jobb szlogent ki sem lehet találni egy, az ország értékeit bemutató kampányfilmhez.

A már el is készült imázsfilmben a turistákat láthatjuk szelfibotokkal fotózkodni az ország különböző pontjain, néhányan erjesztett lótejet isznak, mások pedig az építészeti csodákat bámulják. És persze minden jelenet végén kivétel nélkül hallható és látható is a Borattól kölcsönzött immár nemzeti szlogen.

[next]

Az alapötlet egy Almatyban élő amerikai férfitől származik, aki a koronavírus-járvány alatt rászabadult mérhetetlen időt kirándulásokkal töltötte.

Az ország bejárása közben készített eleinte saját szórakoztatására Boratot megidéző filmeket, amiket aztán később elküldött a turisztikai hivatalba, ahol azonnal megbízták négy kampányfilm leforgatásával.

A kész filmet itt lehet megnézni:

A Borat második részét néhány napja mutatták be. A filmről kritikát is írtunk:

[kapcsolodo]90-perces-kampanyfilm-trump-es-az-emberi-hulyeseg-ellen-a-borat-2/[kapcsolodo]

Written by András Malinovkszi